Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    viralspor
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • ANASAYFA
    • FUTBOL
    • BASKETBOL
    • VOLEYBOL
    • KİŞİSEL
    • YAZARLAR
    • TÜM SPORLAR
    • VİRALSPOR YOUTUBE
    viralspor
    Anasayfa » Blog » Futbol Rekabetinin Böylesi de Var
    Yazarlar

    Futbol Rekabetinin Böylesi de Var

    Orhan KaradağOrhan Karadağ29 Ağustos 2025
    Facebook Twitter WhatsApp

    Sporda, dünya üzerinde kulüpler arasındaki rekabetin çok farklı biçimlerini duyuyoruz, görüyoruz, yaşıyoruz.

    Hele bu rekabet aynı kentin takımları arasında olunca ilginçlikler daha da farklı bir boyuta ulaşıyor.

    Bu rekabet hikayesi; İskoçya’nın başkenti Edinburgh’un iki köklü kulübü Heart of Midlothian FC (Hearts) ile Hibernian (Hibs) arasındaki çekişmeyi anlatıyor.

    Edinburgh’daki St. Giles Katedrali’nin önünde, yer taşlarının arasına işlenmiş kalp şeklinde bir mozaik bulunuyor ve bu “Heart of Midlothian” (Midlothian’ın Kalbi) olarak adlandırılıyor.

    14.yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen St. Giles Katedrali, Edinburgh’un en görkemli yapılarından birisi ve İskoçya Kilisesi’nin merkezi olarak kabul ediliyor.

    Bu arada, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu’nun en uzun hüküm sürmüş Kraliçesi olan II. Elizabeth, 8 Eylül 2022 tarihinde Edinburgh’da bulunan Balmoral Kalesi’nde 96 yaşında ölünce, II. Elizabeth için ilk tören St. Giles Katedrali’nde yapıldı.

    Heart of Midlothian FC (Hearts), adını eski Tolbooth’tan (şehir hapishanesi ve idari binası) ve eski konumunu işaretleyen mozaikten alıyor.

    Kalp, 1817’de yıkılan Edinburgh’daki eski Tolbooth’un girişinin yerini işaret ediyor. Bu kalp figürü, 15. yüzyılda yapılmış eski Edinburgh Tolbooth önünde yer alıyordu. Tolbooth, uzun yıllar boyunca borçluların, suçluların hapsedildiği, bazen de idamların yapıldığı bir yerdi. Edinburgh halkı için burası acımasız bir mekân olarak biliniyordu. 1817’de Tolbooth yıkıldığında, onun bulunduğu yere hatıra olarak bu kalp taşları yerleştirildi. Bugün birçok Edinburgh sakini ve turist, oradan geçerken kalbin üzerine tükürür. Bu, başlangıçta Tolbooth’un baskıcı yapısına bir nefret göstergesiydi. Bu gelenek artık iyi şans getirdiğine inanılarak yapılsa da, başlangıçta Eski Tolbooth’ta gerçekleşen infazlara karşı bir küçümseme işareti olarak yapıldığına inanılıyordu. Zamanla anlamı değişti; bazıları bunu iyi şans getirdiğine inanarak yapıyor.

    “Heart of Midlothian”ın üzerine tükürmek, tarihsel olarak Tolbooth nefretinden doğmuş olsa da, günümüzde Edinburgh’un iki futbol takımının rekabetinde Hibs taraftarlarının Hearts’a meydan okuma şekline dönüşmüş.

    Edinburgh’un köklü kulübü Heart of Midlothian FC (Hearts), adını doğrudan bu kalpten aldı. Kulübün armasında da kalp simgesi var.

    Edinburgh’un diğer büyük takımı Hibernian (Hibs) ile Hearts arasındaki derbi, yani Edinburgh Derby, Britanya’daki en sert rekabetlerden biridir.

    Hibernian (Hibs) maçını evinde oynadığı günlerde, Edinburgh’un kuzeyindeki stada çıkan sokaklarda ve bu yollar üzerindeki pub’ları dolduran yeşil beyaz formalı taraftarların tezahüratlarına eşlik etmek ve coşkuya kendini kaptırmak normal bir davranış haline geliyor

    Hearts taraftarları için bu taş bir gurur sembolüdür.

    Hibs taraftarları ise bu taşın önünden geçerken bilerek üzerine tükürürler. Onlar için bu, hem eski geleneği sürdürmek hem de rakipleri Hearts’a karşı alaycı bir alaycı bir yaklaşımda bulunmak anlamına geliyor.

    ORHAN KARADAĞ

    Previous ArticleFutbolda Günün Sonuçları
    Next Article Osman Sungur : Sahada Yalnızca En Çok Mücadele Eden Kazanır
    Orhan Karadağ

    Related Posts

    Ankaragücü’ne Devre Arasında Kim Dokundu? Şahane Prim, Şahane Oyun…

    23 Şubat 2026

    Bir kez daha Yüksek Sesle Soralım… Play-off Neden Olmasın Ankaragücü?

    22 Şubat 2026

    Siz Hiç Fatih Terim’in Başarılı Olmuş Yardımcısını Gördünüz mü? Natura’nın Laneti…

    21 Şubat 2026

    Gençlerbirliği’nde Başarısızlık Şüphesiz Yönetime Yazar

    21 Şubat 2026
    Leave A Reply Cancel Reply

    Ankaragücü’nün, Karaman FK Maçının Hakemi Açıklandı

    26 Şubat 2026

    Süper Lig ve 1. Lig’de Haftanın Maçlarını Yönetecek Hakemler

    26 Şubat 2026

    Türk Futbolunun Başı Dertte… FIFA’da 20 Kulübün Tam 117 Transfer Yasağı Dosyası Var

    26 Şubat 2026

    Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turuna Yükseldi

    26 Şubat 2026

    Ankaragücü’nde Son Dönemin Parlayan Yıldızı Mervan Yusuf Yiğit

    25 Şubat 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • HAKKIMIZDA
    • KÜNYE
    • İLETİŞİM
    © 2026 viralspor

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.