Yıllardır gündemde olan, Ankara 19 Mayıs Stadyumu yıkılacak, yıkılıyor söylentileri nihayet gerçek oluyor.
19 Mayıs Stadyumu’nun altında kulüp soyunma odaları bulunan amatör küme takımlarına (Ankaralı
amatörler bu odayı kulüp binası olarak söyler ve burada odası olan takım seviye atlamış sayılır) yapılan tebligatla, 26 Haziran’a kadar bu odaların boşaltılması istendi.
Yenisi bitene kadar hem profesyonel, hem de özellikle amatör spor branşlarını büyük bir sıkıntı bekliyor.
Çünkü, amatör futbolun yanı sıra Ankara 19 Mayıs Kompleksi içerisinde güreş, yüzme, atletizm, tekvando, cimnastik, eskrim, tenis hemen her branşın faaliyeti var.
15 Aralık 1936 yılında hizmete giren ve artık ömrünü tamamlayan Ankara 19 Mayıs Stadyumu, 2 Haziran 2017’de Gençlerbirliği’nin Kasımpaşa’yı 1-0 yendiği maçla görevini tamamladı.
Bu maça gelenler bir tarihin bitimine tanık oldular.
Bundan tam 81 yıl önce hizmete giren, döneminin en modern spor tesislerinden biri olan 19 Mayıs Stadı, kulüpler düzeyinde ya da milli takım maçlarına ev sahipliği yapmış, nice tatlı-acı anılara tanık olmuş, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gösterileri sergilenmiş, kısacası Cumhuriyet’e tanıklık etmiş bir alan olmayı başarmış bir tesis.
İlginç bir tesadüf; stadın açılışında, başlama vuruşunu dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün yaptığı karşılaşmada Ankaragücü ile Galatasaray karşı karşıya gelirken başkentin sarı lacivertlileri müsabakadan 2-1 galip ayrılmış.
Biraz da, isterseniz Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nun tarihçesine göz atalım…
Tam 81 yıldır Türk sporuna hizmet veren kompleks Türkiye’nin en modern spor tesisi olarak yapılmış
ANKARA STADYUMU
Tesis, Ankara Stadyumu adıyla Başbakan İsmet İnönü tarafından 15 Aralık 1936 Salı günü açıldı.
Başkente bir spor kompleksi inşa edilmesi konusu, Başbakan İnönü’nün, 1932’de İtalya’ya yaptığı seyahat sonrasında gündeme gelir ve bir yarışma açıldı.
İtalyan mimar Paolo Vietti-Violi’nin projesi yarışmayı kazanırken, spor tesislerinin yapımına 1934 yılında başlandı.
19 Mayıs Stadyumu, bir ilk olmasından ötürü, genç Türkiye Cumhuriyeti için büyük önem taşımaktaydı.
Siyasi, sosyal ve kültürel alanda devrimlere imza atan Türkiye Cumhuriyeti, ”gençliğe emanet edilmiş” ve spor alanında da devrim yaşıyordu.
15 ARALIK 1936 TARİHLİ ULUS GAZETESİ
Açılış gününü haberleştiren “Ulus” gazetesinin 15 Aralık 1936 Salı tarihli nüshasının “Stadyumu Bugün Başbakanımız Açacaktır” başlıklı haberinde, daha o yıllarda geleceğe doğru nasıl adımlar atıldığı gözler önüne serilmekteydi:
“İçinde Türk gençliğinin değerli kabiliyet ve kudretinin inkişafına imkân vererek spor tarihimize şerefli neticeler kazandıracak olan bu büyük eserin kuruluşuna 1934 senesinde başlanmıştır. Hipodrom da dâhil olarak bütün inşa ve tesviye sahası 1.200.000 metre murabbalık çok geniş bir toprak parçasını çevresi içine almıştır. Şimdiye kadar tamamlanan kısımlar Stadyumda; 15000 kişilik olimpik stadyum, bu stadın futbol sahası, atletizm pisti, bir, iki ve üçüncü mevki tribün, lokanta çay salonu, giyinme, soyunma yerleri, matbuat ve hakem odaları tamamen yapılmıştır. Gene bu olimpik stada maraton kulesi, depolar, hoparlör tesisatı, ayrıca 3 futbol ve bir atletizm sahası, direktörlük binası bitmiş ve umumi direnaj yapılmıştır. Sulama tesisatı da hazırdır. Stadın ağaçlanmasına başlanmıştır. Yapılacak olan kısımlar arasında kapalı ve açık yüzme havuzları, kapalı spor binası, tenis kulübü ve tenis kordları vardır. Şimdiye kadar yapılan kısım için hipodrom dâhil olmak üzere 2.200.000 lira sarfedilmiştir. Daha, tahminen bir buçuk milyon harcanacaktır.”
BAŞBAKAN İNÖNÜ’DEN BAŞLAMA VURUŞU
O zaman ki adı Ankara Stadyumu olan tesisin açılışını yapan Başbakan İsmet İnönü, konuşmasında stadyumun bir “mektep” olacağına ifade ederek şunları dile getiriyordu:
“ Türkiye’yi idare edenler, stadyomu en kıymetli mekteb gibi her yerde kurmaya çalışacaklardır. Türkiye’nin istikbalini idare edecek genç nesil, açık havada, açık meydanlarda yetişecektir.”
Stadyumun açılışı dolayısıyla düzenlenen turnuvaya İstanbul’dan Fenerbahçe ve Galatasaray, İzmir’den Altınordu takımları davet edild. Başkenti ise Ankaragücü temsil etti.
Başlama vuruşunu Başbakan İsmet İnönü’nün yaptığı maçta Ankaragücü, Galatasaray’ı 2-1 yendi.
Turnuvayı ise tüm maçlarını kazanan Fenerbahçe kazandı ve Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda kupayı kaldıran ilk takım olarak tarihe geçti.