Ankara’da Spor Gazeteciliği… Cemal Ersen
Orhan Karadağ’ın notu…
1986 yılında gazetecilik mesleğine adım attığımda, Ankara’daki gazetelerin spor servisleri 5, 10 hatta daha da fazla gazeteciden oluşuyordu.
Şu an medya kuruluşlarının Ankara’daki spor servislerinin tamamı kapanma noktasına gelmiş durumda.
Birbirinden değerli, dönemlerine damga vurmuş 10 gazeteciyle yaptığım röportajla, köklü bir spor gazeteciliği geçmişine sahip olan Ankara’da spor gazeteciliğinin neden yok olma noktasına geldiğine yanıt bulmaya çalıştım.
Videolara, bu saygın gazetecilerin yaşam ve mesleğe başlayış öykülerini de eklerken, bu isimlerle ilgili geleceğe de bir not bırakmayı hedefledim.
Ardından röportaj yaptığım tüm gazetecilere;
-Döneminizdeki spor gazetecileri ve spor gazeteciliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
-Gazeteci ile haber muhatabı ilişkisi nasıldı?
-İlk spor yazarları derneği Ankara’da kurulmuş, Türk basınına mal olmuş çok sayıda spor gazeteci yetişmiş… Ankara’nın böyle köklü bir bir spor gazeteciliği geçmişi varken, 2000’li yılların başından itibaren spor servislerinde çalışan gazeteci sayısı azalmaya başladı… Sonra da spor servisleri kapandı… Bunun nedenleri neler olabilir?
-2000’li yılların başından itibaren yaşanan ekonomik sorunlar ve siyasi iktidarların basına bakış açılarının medyadaki daralmanın, dolayısıyla Ankara’daki spor gazeteciliğinin yok olma noktasına gelmesinde etkisi var mıdır?
sorularını yönelttim.
Videoları oluşturma yöntemi olarak ise röportaj yaptığım gazetecinin ön planda olmasına ve anlatımın kesintisiz hikaye biçiminde kurgulanmasına özen gösterdim.
İşte mesleğe 60 yılını vereninden başlayarak, en gencinin 30 yıl hizmet ettiği birbirinden saygın gazetecilerin ufuk açan görüşleri.