Dünyada dakikada 258 bebek doğuyor ve nüfus da 8 milyara dayanmış durumdadır. Asıl sıkıntı bu artış karsısında yaşam koşullarının nasıl değişeceğinin öngörülememiş olmasıdır. Bir milyarlık artışın son 13 yıl içerisinde gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, bu artış hızının getirdiği sorunlardan büyük endişe duymaktadır.
Dünyanın en kalabalık üç ülkesi Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri… Nüfus artışı hızla devam eden ülkemiz ise 17. sırada bulunmaktadır. Çin, nüfusunu tek çocuk politikasıyla kontrol altına almayı başarmış olmasına karşın Hindistan 1 milyar 200 milyon nüfusu ile hızlı artışın önünü geçememektedir. Göçmenler ülkesi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletlerinin 320 milyonluk nüfus yapısının etnik guruplar lehine hızla artmaktadır. Buna karşın, Rusya, Japonya ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde ise düşük doğum oranıyla birlikte nüfus hızla azalmakta ve yaşlanma sorunları da baş göstermektedir. Hızla artan nüfus yapısına karşın çevre, doğal kaynakların paylaşımı, çarpık kentleşme ve istihdam konusu ülkelerin başını ağrıtmakta ve ağır mali yükler getirmektedir.
Bu gerçekler ışığında aile ve ülkeler için çocuklar son derece önemli varlıklardır. Çünkü onlar yarınlarımızın teminatlarıdır. Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın öncelikle sağlıklı bireyler olabilmesi konusunda nelerin yapılması gerektiği tartışılmalıdır.
196 ÜLKEDE UYGULANIYOR
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğince hazırlanarak ve 196 ülkede uygulanan “IAAF Çocuk Atletizmi” projesi tüm bu veriler ışığında son derece önemli bir projedir. Çünkü proje yarınlarımızın teminatı olan 7-12 yaş grubu çocuklarımıza yöneliktir. Bu projenin ülkemizin de içinde bulunduğu 196 ülkede uygulanıyor olması takdire şayan bir durumdur.
Türkiye Atletizm Federasyonu bu projeyi zenginleştirerek uygulayan tek Federasyon, dolayısıyla Türkiye de tek ülke konumundadır. Türkiye Atletizm Federasyonu projeye önce “Dopingin Zararları”nı dâhil etmiş, daha sonra “Madde Bağımlılığı, Sporda Çocuklara Psikolojik Yaklaşım ve Fair-Play” dersleri ile “Geçmişine değer vermeyenler geleceklerine yön veremezler” sloganı doğrultusunda da Eskimeyen Değerlerimizi kursiyerlerle tanıştırarak farklı bir zenginlik oluşturmuştur. Federasyonumuzun projeye yapmış olduğu ilavelerin proje sahibi “IAAF” tarafından takdir görmüş olması önemli bir durumdur. Federasyonumuz, 2017 yılından itibaren projeye “Başlamak İçin Erken Değil” sloganı doğrultusunda başlama yaşını 7’den 3’e indirerek önemli bir katkı daha yapmıştır. Yapılan bu katkı sayesinde ebeveynlerin de projeye ilgisi sağlanmıştır.
Bu önemli projeyi “IAAF” Atletizm sporunun daha cazip hale gelmesi için oluşturduğu komisyon tarafından hazırlatmış ve 2001 yılından itibaren de kendisine bağlı olan ülkelere malzeme ve maddi kaynak sağlayarak uygulanmasını sağlamıştır. Ülkemizde ise 2009 yılında Naili Moran Vakfı aracılığı ile adına “Bebe Stad” denerek başlatılmış ancak proje sahibi IAAF, adın değiştirilmiş olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, 2010 yılında dönemin Federasyonu ile protokol yapmış ve ülkemizde bu projeyi resmen başlatılmıştır.
Yapılan protokolde 5 yıl içerisinde 45 kursun açılması, her kursa da 24 kursiyerin ve kursiyer sayısının iki katı kadar da 7-12 yaş grubu çocuğun uygulamaya alınabilmesi istenmiştir. Bunun için ülkemizde 10 günlük bir kurs açılmış kursa katılan 10 kursiyere “IAAF CECS1” geçici eğitici belgesi verilmiş, on altıncı kursun açılmasından sonra verilmiş olan geçici belgelerin de asıl belgeye dönüştürüleceği söylenmiştir. O dönemin yöneticileri 3,5 yılda sadece 3 kurs açabilmiş ve 13 kursu da açmadan açılmış gibi belge düzenleyerek IAAF’ a bildirmiştir. Ancak “IAAF” bu bilgiye itibar etmediği için gönderilmesi gereken belgeleri göndermemiştir.
IAAF ÇOCUK ATLETİZMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2013 yılında istifa ile boşalan Atletizm Federasyon Başkanlığı için yapılan Olağanüstü Genel Kurula aday olup seçilen Fatih Çintimar, bu önemli proje için 2014 yılında Federasyon bünyesinde “IAAF Çocuk Atletizmi Koordinatörlüğü”nü oluşturmuş ve koordinatörlüğe de şahsımı getirmiştir. Koordinatörlük bünyesinde oluşturulan ekip arkadaşlarımla “IAAF Çocuk Atletizmi” projesi yukarıda belirtilmiş olduğu gibi dünyada farklı ancak daha anlamlı ve heyecanlı konuma getirilerek uygulanmaktadır.
Fatih Çintimar döneminde, çoğunluğu Spor Bilimleri Fakülteleri olmak üzere, alınan talepler doğrultusunda 49 ilde toplam 233 kurs açılmış, 5.610 kursiyere dünyada geçerliliği olan “Çocuk Atletizmi Antrenör Sertifikası” verilmiş ve 9.612 öğrenciye de uygulama yaptırılmıştır. Ayrıca uygulamaya katılan öğrencilerin okullarına da 3.000 TL değerinde IAAF Çocuk Atletizmi seti hediye edilmiş ve “Pilot Okul” konumuna alınmıştır.
Açılan kurslara katılarak belgesini alan 5.610 kursiyer için de Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’yle yapılan görüşme ve yazışmalar sonucunda Halk Eğitim Müdürlüklerince açılan spor kurslarına “IAAF Çocuk Atletizmi” projesi de modül olarak dahil edilebilmesi sağlanmıştır. Federasyonumuzun bu önemli girişimi sayesinde belge sahibi olanlar Halk Eğitim Müdürlüklerine müracaat ederek ücreti mukabilinde kurs açabilecekler. Bu çalışmamız sonucunda ülkemizin önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununa da kısmen katkı sağlanmıştır.
“IAAF Çocuk Atletizmi” projesini ülkemizde çok daha anlamlı ve de heyecanlı bir şekilde uygulanması için gerekli olan ilgi ve katkının esirgenmeden verilmiş olmasından dolayı, başta Federasyon Başkanımız Sayın Fatih Çintimar olmak üzere Genel Sekreterimiz Sayın Fahrettin Yıldız’ a ve Yönetim Kurulu üyelerine ülkemiz çocukları adına teşekkürü bir borç biliyorum.
Sonuç olarak çocuk ve gençlere bayram armağan eden tek ülkenin bir ferdi olmaktan gurur duyduğumu belirtiyor, bu bayramları armağan eden dünya lideri ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet, şükran ve saygıyla anıyorum. Bu dev projenin, ülkemizde sağlıklı, başarılı, inançlı ve vizyonlu bireylerin yetiştirilmesi konusunda son derece hassas olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın himmet ve talimatlarıyla Milli Eğitim Bakanlığının ilkokul müfredatına, birçok ülkede olduğu gibi dahil edilebilmesini diliyorum.