Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) geçtiğimiz hafta sonunda Doha’daki IAAF Konsey Toplantısı’nda daha önce planı açıklanan “dünya sıralamasının baz alındığı baraj geçme sistemi”ni bir geçiş süreci içinde eski sistemle birlikte ikili olarak uygulamaya karar verdi.
IAAF Konseyi’nin yayımladığı açıklamada, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na katılacak olan 1900 atletin belirlenmesinde kota geçme sistemi ve dünya sıralaması ağırlığının yüzde 50-50 olmasının öngörüldüğü belirtiliyor.
Yeni uygulama atletizm otoritelerince; anlaşılır ve görece şeffaf olan klasik sistemin karışık ve manipülatif hâle getirildiği, yeni düzende harcama yapabilenlerin şansının yükseleceği ve uluslararası rekabet koşullarına giremeyenlerin elimine olacağı şeklinde yorumlandı.
Organizatörlerin daha fazla bilet satmak ve yarışmalarına atletlerin gelmesini sağlamak için IAAF’a yaptığı baskının sonuç getirdiği ifade edilirken, yeni uygulamanın tenisteki gibi puan toplama usulüne dayalı bir sistem olduğu kaydediliyor.
IAAF, Macar istatistik firması Elite Ltd. ile anlaşırken, geçtiğimiz ay ilki açıklanan ve her hafta dünyadaki yarışmalara göre güncellenecek olan dünya sıralaması, bundan böyle IAAF’in anlaşmalı olduğu bu firma tarafından oluşturulacak.
Geliştirilen sıralama formülüne ve kullanılan değerlendirme katsayılarına göre, atletlerin dünya sıralamasında yükselebilmek için üst seviye yarışmalara katılması gerekli hale getiriliyor. Bir atletin bölgesel bir yarışmada elde ettiği derecenin, başka bir atletin aynı dereceyi Diamond League’de yapmasına göre daha az getirisi oluyor; zira Diamond League’in çarpanı daha yüksek. Bu da sistemin, büyük yarışmalara girme şansı az olan atletlerin aleyhine işleyeceği anlamına geliyor.
Muhtemelen 1900 kişilik katılımcı listesinin yüzde 50 ila 55’i, belirlenen standarda ulaşamadan dünya sıralamasındaki yerleriyle Olimpiyatlar’a gelecek.
Bu sistemin ABD, Büyük Britanya, Almanya, Polonya gibi en büyüklerden ziyade, onların bir alt sınıfında bulunan potansiyel yatırımcı ülkelere yarayacağı görülüyor. Hollanda, Norveç, Kanada, Brezilya, Japonya gibi ülkeler organizasyonlara daha fazla atlet götürürken; Cezayir, Kolombiya, Arnavutluk, Malezya, belki de Türkiye’nin kotasından yiyecekler.
kaynak:eurosports.com