Türkiye’de son yıllarda yapılan çim zeminli spor tesislerinin neredeyse tamamında peyzaj mimarı Erol Yenidemirci’nin imzası var.
Yenidemirci, yaklaşık 28 yıl Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra çok kısa bir süre önce, özel sektörün bu konudaki önemli şirketlerinden Hilal Peyzaj firmasının genel koordinatörlük teklifini kabul ederek emekliye ayrılmış.
9 yılı aşkın süredir Gençlerbirliği’nin altyapı takımı olan Hacettepe’de yönetim kurulu üyeliği ve teknik asbaşkanlık görevini de yürüten Erol Yenidemirci, Türkiye’nin sayısız stadyumuna, gerek proje gerekse kontrol mühendisliği düzeyinde katkıları olmuş.
Yapımı kısa süre önce biten ya da devam eden arena statları Konya, Mersin, Sivas, Eskişehir, Diyarbakır, Batman, Adana, Trabzon, Sakarya, Kocaeli, Vodafone Arena, Olimpiyat Stadı, Afyon, İzmir Atatürk Stadı, Antalya Arena, Gaziantep Arena, Samsun Arena gibi stadyumların drenaj ve çim alanlarının projelendirme ve yapım aşamalarında görevler almış.
AVRUPA’YI YAKINDAN İZLİYOR
Avrupa’daki statların zeminlerinin bakımında ve korunmasında çok büyük özveri ile çalışıldığını ifade eden Yenidemirci, şunları söyledi:
‘’Zeminlerin her zaman ‘’halı’’ gibi olmasının birinci nedeni antrenmanlar ile aşırı yıpratmıyorlar. Stadın gölge kısımlarında yapay güneş cihazlarını çok randımanlı kullanıyorlar. Ayrıca ekoloji olarak Avrupa iklimi, futbol sahası çimi olan ‘’Lolium Perenne’’ ve ‘’Poa Pratensis’’ türlerine oldukça uygun. Kulüpler maddi anlamda çok güçlü oldukları ve stadyumlarından büyük işletme gelirleri (konser, turizm vb.) elde ettikleri için bakım masraflarından da kaçınmıyorlar. Dolayısıyla elde edilen gelirler ile stadın zemin bakımı için gerekli bütçeye sahipler.Ülkemizden örnek verirsek Antalya Arena’yı Antalyaspor, Mersin Arena’yı Mersin İdmanyurdu kullanıyor. Ama stadın işletme giderinin yüksekliği nedeniyle devlet imkanları ile bakım yapılıyor. Barcelona Nou Camp stadı, Antalya Arena’ya göre çatı sistemi olarak yüzde 80 daha açık olmasına rağmen kullanılan yapay güneş lambaları en az iki kat daha güçlü. Bu cihazların elektrik maliyetlerini karşılayacak güçteler. Bizde ise bu maliyetleri karşılamada zorluklar olabiliyor. Türkiye’deki stadyumlarımızın zeminlerinin daha sağlıklı olabilmesi için bakımlarının Avrupa standartlarında olması lazım. Kulüplerin futbolcu transferlerine ayırdığı önemli bütçeler dikkate alındığında zemin bakım maliyetleri için aynı özenin gösterilmediği görülür.’’
EN SON TEKNOLOJİ VODAFONE ARENA’DA
Türkiye’de drenaj sistemi olarak Avrupa ile aynı teknolojinin kullanıldığını belirten Erol Yenidemirci, ‘’Futbolda dünyanın önde gelen üç ülkesi İngiltere, Fransa ve İspanya’da en son teknoloji çim zeminleri kullanılmaktadır.Ülkemizde en son teknoloji çim zemini Vodafone Arena’da kullanılmış olup, yeni yapılan statlarımızda da imkanlar dahilinde son teknoloji zeminler kullanılmaya gayret gösteriliyor’’ şeklinde konuştu.
MALİYET YÜKSEK
Zemin maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade eden Yenidemirci, şunları belirtti:‘’Hibrit sistemi ile yapılan bir sahanın maliyeti 3,5-4 milyon Türk Lirası civarında olup, bu sahaların ömrü 10 yıldır. Doğal çim yüzeyli futbol sahaların maliyeti ise 800 bin-1 milyon Türk Lirası civarındadır ve ortalama 10 yıl ömrü bulunmaktadır. Ancak gerek hibrit gerekse doğal çim yüzeyli futbol sahalarının bakımının yetersiz olması, antrenmanlar ile aşırı yıpratılması veya bitki hastalıkları gelişmesi nedeniyle bu ömür kısalabilmektir.’’
EROL DEMİRCİ’NİN KARİYERİ
Ankara Üniversitesi 1988 Peyzaj Mimarlığı mezunuyum. Bölüm birincisi adayı olduğum son sınıf mart ayında DSİ’den aldığım iş teklifi nedeniyle aynı yılda mecburi hizmet karşılığı burs kazandım ve bölüm 3’üncüsü olarak mezun olur olmaz göreve Peyzaj Mimarı olarak başladım. 28 aylık DSİ görevinden sonra 1992 Temmuz’unda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne geçtim. 27 yıl 9 ay süren memuriyetten, 25.8.2016 tarihinde emekli oldum. Spor Bakanlığında çalışırken ‘’Doğal Çim Yüzeyli Futbol Sahaları’’ proje çizimi, bakımı ve kontrol mühendisliğini yürüttüm. Sentetik yüzeyli Klas-2 sertifikalı atletizm pisti proje çizimi ve yapım kontrol mühendisliği görevini yaptım.Ayrıca son yıllarda tüm dünyada yapılmaya başlanan sentetik çim yüzeyli futbol sahaları proje ve kontrol mühendisliğini üstlendim. Emekli olmadan önceki son iki yıllık süreçte ülkemizde yapımı devam eden arena stadyumlarının çim ve drenaj sistemleri ile ilgili proje ve yapım imalat kontrollüklerini bakanlık adına takip ettim. Şu anda merkezi Kocaeli Kartepe’de bulunan Hilal Peyzaj firmasının Genel Koordinatörlüğü’nü yapmaktayım. Bursa Karacabey, Sakarya Pamukova ve Ankara Polatlı’da yaklaşık 2.500.000 metrekare alanda kuma ekili futbol sahası çimi ve peyzaj rulo çimi üretmekteyiz. Yapısal ve bitkisel peyzaj işleri yapmaktayız.