”Eğitim öldüğünde spor da ölür” sözü, cümle olarak kendisi yok anlamındadır.
Üniversiteler düşünce kuruluşlarıdır.
Evden işe, işten eve gelip gitme yerleri değildir.
Sporda eğitim konusunda Üniversiteler ne diyor, bu önemlidir.
Çünkü son olimpiyatlarda alınan sekiz madalya, antrenör kurslarında sorun olduğunu da göstermektedir.
Eğer spor eğitiminin bir planı olmazsa, olimpiyattaki sekiz madalyanın kazanılması da bir hayal olabilir.
Satranç, başta oyun kur, sonra bilgeliği göster niteliğindedir. Satrançta kesin kazandım diyenlerin kaybettiği çok görülmüştür. Satrançta şahı korumak adına yapılan stratejik oyunlar çok önemlidir. Olimpik spor dallarını koruyacak olan da en üst düzeyde verilen antrenör eğitimleridir.
Olimpik spor dalları da sporu insanlığa tanıtmıştır. Ama küresel profesyonel spor ondan rol çalmıştır. Nitekim profesyonel teniste yasaklı madde kullanan bir sporcu fitness eğitmeninin yanlışlıkla bu maddeyi vermesi bahanesiyle kurtarılmıştır.
Birisi ana cadde üzerinde yürürken vitrin camını kırsa elli kişi meraktan döner bakar. Yine yolda bir trafik kazası olsa, diğer araçlar yavaşlar ve ne oldu acaba derler…
Ne yazık ki; olimpik spor dallarına dönüp bakanların sayısı çok azdır. Bakanların artması madalya sayısının artmasına bağlıdır. Bu da ancak dünya çapında antrenör yetiştirmekle mümkündür.
Olimpiyatlarda para-judoda kadın sporcu sakatlandığı işin bronz madalyada kalıyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Her federasyonun fizyoterapisti, diyetisyeni, psikoloğu, masörü var deniliyor. O zaman bu kadar sakatlık neden oluyor?
iki su kitlesi bir olmaz. Biri tatlı, biri tuzlu. Biri içilir, öbürü içilmez. Ama ikisi de sudur. Olimpik sporlar içilebilen tatlı sudur, küresel profesyonel sporda tuzlu sudur. Ancak bahis oynatarak seyirci toplamaktadır.
Olimpik sporda ayağa batan dikeni çıkarmak lazım. Bu da eğitimle gerçekleşir. Bu eğitim ailesi öyle hareket etmeli ki, evin içini temizlemeli. Bunun için daha önce evin pis olduğunu görmek lazım. Kirlettiğini temizlemek, dağıttığını toplamak uygarca bir davranıştır.
Spor eğitimine hayranlık duyan kitleler bile 8 madalya da kaldığımızı görünce boşa kürek çektiğimizi anlıyor.
Kısaca her toprak kendine uygun meyve veriyor.
ARTUN TALAY