Simgesel formülleri ile matematik ‘Bilimler bilimi’dir .
Son yılların matematikçileri de matematiğe yeni bir albeni verebilmek ve gereksinimlere yanıt verebilmek için matematiğe yeni bir biçim verdiler. Adına da ”Modern matematik” dediler. Böylece matematiği yaşamla daha uyumlu ve eğlenceli bir düzeye getirmişlerdir.
Okula giden çocuğu olanlar, kendilerinin matematik bilgilerinin onlara yardımcı olmadığını fark etmişlerdir. Buna karşın eski matematiğe alışmış bireylerde kısa bir yadıgama döneminden sonra yeni matematiğe de kolayca ulaşabilmektedirler.
Diğer yandan 0-6 yaş arasındaki çocukların eğitiminde hangi programların uygulanacağına ilişkin üzerinde durulan çok önemli eğitim programları bulunmaktadır. Buna karşın olimpiyat ailesinde matematiksel düşünenlerin yeterli düzeyde olmaması da büyük bir eksiklik olarak görülmelidir. Bu açıdan olimpiyat ailesindeki spora ilşkin yaklaşım karmaşıklığı da matematik düşüncelerin yeterli düzeyde kulllanılmamasından kaynaklanmaktadır.
Dünyanın çeşitli yerlerinde ve tarih dönemlerinde askerlerin öncü rol oynadıkları bilinmektedir. Bu öncülük onların elinde silah olmasıyla açıklanmamalıdır. Bu öncülük daha çok onların meslekleri gereği matematik disiplini ile yetiştirilmiş olmalarından kaynaklanmaktadırlar.
Son otuz yıldan beri iş sektörü de matematiği benimsemekte ve gittikçe de daha yoğun bir biçimde kullanmaktadır.
Buna karşın bizim olmasını istediğimiz bir yaklaşımda olimpiyat ailesinin matematik silahı ile silahlanmasıdır.
Sporda kültür eşitliği, ancak olimpik düşünceyi tüm dünya insanlarına yaymakla gerçekleşecektir.
Olimpiyat oyunlarını da modern matematik sevimliliği ile benimsetmek, çocuk ve gençlerin olimpiyat oyunlarına bakışını da değiştirecektir. Böyle ortamda yetişen toplumda ise, ellerini cep telefonundan ayırmayan internet başından kalkmayan, anlamsız bakışlarla depresyonlu gençler yerine, spor yapan zeki çocuk ve gençler olacaktır.
Bu biçimde yetişen bireylerin oluşturduğu olimpiyat kültürü de sığ bakış açılarından kurtulmuş olacak ve geleceğin toplum yapısı içerisinde olimpik kültürünün kökleşmesini ve gelişmesini sağlayacaktır.
Bu açıdan da; olimpiyat ailesinde matematiği bilenlerin görev alması herkese olimpyat kültürünü sevdirmeyi kolaylaştıracaktır.
ARTUN TALAY