Batı Karadeniz trekking ve dağ bisikleti merkezi oluyor.
Yıllarca kömür trenleri taşıyan raylar, artık Batı Karadeniz’in saklı cennetlerine nostaljik trenle trekking ve dağ bisikleti tutkunlarını taşıyacak.
Karabük-Zonguldak arasında, daha önce kömür trenlerinin çalıştığı raylarda, işletmeye yeni koyulacak nostaljik buharlı gezi treni ile tarihi yolun üzerinde yer alan antik kentler, doğal güzellikleriyle ormanlar, ülkemizin en büyük mağaraları ve müze haline getirilmesi planlanan eski kömür galerileri turizmin hizmetine açılacak. Ayrıca deniz turizmi için Ankara’dan trenle Karadeniz sahillerine çok daha kolay ve yorulmadan ulaşım sağlanacak.
Zonguldak, Bartın ve Karabük valilerinin koordinasyonunda oluşturulan Batı Karadeniz Çalışma Ajansı, özellikle Ankara’dan ve İstanbul’dan Safranbolu’ya gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti Zonguldak, Amasra, Bartın’a taşıyarak, yıllarca kömür taşınan yolda alternatif turizmi oluşturmayı hedefliyor.
DAĞLAR, TREKKING VE DAĞ BİSİKLETİ MERKEZİ OLACAK
Yıllarca kömür trenleri taşıyan raylar, artık Batı Karadeniz’in saklı cennetlerine nostaljik trenle trekking ve dağ bisikleti tutkunlarını taşıyacak. Yılmaz Erdoğan’ın aynı adlı filminden esinlenerek “Kelebeğin rüyasına yolculuk” adı verilen proje ile ülkemizin en eski demiryollarından birisi olan Karabük-Zonguldak demiryolu canlandırılacak ve işletmeye yeni konulması planlanan buharlı nostalji treni ile yolculuk daha ilginç hale getirilecek. Zonguldak ile Karabük arasında 1927 yılında yapımı başlanan ve 8 yılda tamamlanan demiryolu, yıllarca Zonguldak havzasının kömürünü Karabük Demir çelik fabrikasına taşıyarak, Türkiye’nin sanayi hamlesinde öncülük yaptı. Aynı zamanda, her gün binlerce maden işçisi de bu tren yoluyla evlerinden maden havzasına bu yoldan taşındı. Kömürün azalması ile eski işlevini büyük ölçüde yitiren tarihi yolun, üzerindeki saklı doğayı gözler önüne sermesi için nostalji yolu olarak kullanılması planlanıyor. Karabük-Zonguldak trenyolu yol ayrıca, Ankara’yı denize bağlayan en kısa ve en çabuk yol da olacak. Karabük üzerinden Bartın, Amasra, Çakraz ve Zonguldak’ta Ankaralılar denizle buluşabilecek.
Zonguldak Valisi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyesi Ali Kaban, bölgeye davet edilen ve yeni turizm merkezleri tanıtılan turizm acenta temsilcilerine, bu proje ile Zonguldak’taki endüstriyel mirasın da gün yüzüne çıkartılarak, turizm mirası olarak kullanmayı hedeflediklerini belirtti. Vali Kaban, bu amaçla, artık kullanılmayan bazı maden ocaklarının belli bölümlerinin, kafe ve görsellerle tamamlanarak müze haline getirileceğini söyledi.
TREN YOLUNDA TARİH SAKLI
Kömür taşımacılığının yoğunluğu nedeniyle yıllarca turizme kapalı kalan Zonguldak-Karabük arasındaki tarihi tren yolunda 29 istasyon yer alıyor. Halen 2 vagonla hizmet veren yolcu trenleri ile bölgeye gelecek olanların bu duraklarda inerek görebilecekleri çok sayıda yer arasında bazıları şöyle:
KARABÜK: İpekyolu üzerindeki Safranbolu evleri, Mencilis Mağarası (derinliği 3 kilometre), Bulak ve Tokatlı Kanyonları, Tokatlı Kanyonu üzerindeki cam teras, Eskipazar’da Hadrianapolis antik kenti, Eflani’de Ortakçı, Bostancı ve Esencik göletleri, Yenice’de Şeker Kanyonu, Yenice ormanlarındaki trekking ve dağ bisikleti yolları, Sorgun yaylası.
BARTIN: Bartın Irmağı, İnkumu plajı, Fırınlı kalesi, Amasra’da plaj, kale ve müzesi, Kuşkayası yol anıtı, Bakacak tepesi, antik liman, yeraltı çarşısı, Kurucaşile’de Küre dağları milli parkı, Ulus’ta yedi ocaklı değirmen ve Ulukaya şelalesi.
ZONGULDAK: Maden müzesi, müze haline getirilen maden ocakları, Gökgöl mağarası ve Mitelojide 3 başlı canavarın yaşadığına inanılan Cehennemağzı mağarası başta olmak üzere çok sayıda mağara var. Çaycuma’da filyos çayı deltasındaki kuş cenneti, Tieion Antik kenti ve kalesi, Karadeniz Ereğli’de Alemdar gemisi müzesi, Herakles sarayı, Güneşli ve Kayalıdere şelaleleri, Alaplı’da yaylalar, Devrek’de Yedigöller milli parkı ve Baston atölyeleri, Kilimli’de Radar tepesi, Gökçebey’de Çanakçılar arkeoloji müzesi.