SAYGIN YİĞİT ÜNALAN “Kim bu adam?
Nereden çıktı?
Bu yaşına kadar neredeydi?” sorularını sordurdu pek çok kez.
Belki de ilk kez TRT Spor 2 ekranlarında Tennys Sandgren maçıyla çıktı tenis severlerin karşısına.
Sonrası malûm…
Huzurlarınızda Aslan Karatsev!”
Aslan Karatsev, 4 Eylül 1993’te ailenin ikinci çocuğu olarak Rusya’da Vladikavkaz şehrinde doğdu.
Üç yaşında dedesi ve anneannesinin de yaşadığı Tel Aviv’e taşındı. Üç buçuk yaşında ailesiyle birlikte plajdan eve doğru yürürken bir tenis kulübü onun ilgisini çekti ve kulüpte ders almaya başladı. Ayrıca ablası da bu kulüpte oynuyordu. Yaşı küçük olduğundan dolayı, duvara karşı oynayarak tenisi öğrendi. Beş yaşında grup derslerine geçiş yaptı. Her okul çıkışında, kısa bir dinlenmenin ardından kulübün yolunu tutardı. Okuldan sonra babasıyla birlikte antrenmanlar yaptı.
Aslan, on dört yaşında babasıyla birlikte Vladikavkaz’a geri döndü. Burada, şimdiki antrenörü olan Yahor Yatsuk’la tanıştı. İki yıl boyunca çalışmalarını burada sürdükten sonra Karadeniz kıyılarındaki bir Rus şehri olan Taganrog’un yolunu tuttu. Aynı zamanda burada bir sponsor buldu. Masraflarının karşılanacağının sözünü alması üzerine akademiye davet edildi. On sekiz yaşında Moskova’da çalışmaya başladı. Yirmi yaşına gelene kadar her şey Aslan’ın istediği gibi gitse de 2008’deki ekonomik kriz ile birlikte sponsoru desteğini çekmek zorunda kaldı. Eski bir tenis oyuncusu olan Dimitri Tursunov ona akıl hocalığı yapmaya başladı ve birlikte Halle’ye gittiler. İki yıl birlikte çalıştılar. Aslan yaşadığı sorunlardan dolayı Halle’den ayrılarak Barcelona’ya gitti. Brugera Tenis Akademisi’nde de bir buçuk yıl çalıştıktan sonra oradan da ayrıldı. 2017 yılında dizinden ağır bir sakatlık geçirdi. Sakatlığıyla birlikte tenisi bırakmayı düşünse de üç aylık aradan sonra kendini toparlayarak turnuvalara geri döndü.
2018 yılında Fransa’da turnuva oynarken eski arkadaşı Yahor Yatsuk’la karşılaştı ve birlikte çalışmaya karar verdiler. Yatsuk da eski bir profesyonel tenis oyuncusuydu. Böylelikle yeni bir oyuncu koç ilişkisi başladı. Aslan, daha sonra Yahor Yatsuk’un yanına, Minsk’e taşındı. Yahor Yatsuk bu birliktelik sürecini Eurosport Rusya’ya verdiği bir röportajda şöyle anlatmıştı:
“2018’de, Kariyerime son bir şans verdim ama vücudumun buna tepki vermediğini hissettim. Fransa’daki son turnuvalarımı oynuyordum ki Aslan yanıma gelip ‘Bir deneyelim. Başka seçeneğim yok, muhtemelen bu tenisi bırakmadan önceki son şansım’ dedi. Peki, tamam dedim. İşte böyle başladık. Minsk’e yerleştik. Orası turnuvalar arasında antrenman yaptığımız yer. Aslan’ın harika bir karakter özelliği var; o iyi bir dinleyici ve her söyleneni yapabilir. Bunu yapabilen çok az oyuncu var. Bazı anlarda onu çok zorluyordum çünkü yapmasaydım bir yere varamayacağımızı gördüm. Böyle durumlarda bazı oyuncular gücenir, tartışmaya başlar, size hakaret eder, antrenmanı aniden bitirirdi ama Aslan buna katlandı, bana inandı, dinledi ve çalıştı”
Aslan oyun içinde sinirli bir yapıya sahipti. Maça odaklanmakta sorunlar yaşıyor, oyun içerisinde raketini de kırıyordu. Yatsuk ile birlikte zihinsel çalışmalara da ağırlık verdiler. Birlikte bir metot uygulamaya başladılar. Önce puanı, sonra seti, daha sonra da maçı kazanacaktı. Aynı zamanda Aslan’ın oyununun eksik yönleri üzerine çalıştılar ve birlikte güzel bir uyum yakaladılar. Tenis fiziksel olduğu kadar zihinsel de bir oyundur. Oyun içindeki konsantrasyon seviyeniz oyununuzu da etkiler. Aslan’ın zihinsel yönünü geliştirmesi ona çok büyük katkı sağladı.
Aslan 2020 yılına dünya 292. sırada başlamıştı. Yıl sonunda ilk 100’e girmeyi hedefliyordu. Bangkok’da yılın ilk ATP Challanger turnuvasını kazandı. Her şey iyiye giderken küresel salgının ortaya çıkması sebebiyle turnuvalar ertelendi. Aslan formunu korumak için çalışmalarına devam etti. Amerika’ya gidip gösteri maçları oynadı.
Tenis turnuvalarına verilen ara 17 Ağustos’ta son buldu. Aslan, beş aylık aradan sonra Prag Challenger turnuvasının finalinde Stan Wawrinka’ya 6-7, 4-6’lık setlerle kaybetti. Bir hafta sonra, Prag Challenger 2 turnuvasında, Stan Wawrinka ile çeyrek finalde eşleşseler de Wawrinka sakatlığından dolayı maçtan çekilmek zorunda kaldı. Aslan da turnuvayı şampiyon olarak tamamladı. Aslan istikrarını sürdürerek Ostrava Challenger turnuvasından da zaferle ayrıldı. Son üç turnuvada üç final oynayıp ikisini kazandı. Fransa Açık Tenis Turnuvası elemelerinde yedi numaralı seri başıydı. Elemelerin son turunda Sebastian Korda’ya 7-5 6-2’lik setlerle kaybetti. “Şanslı kaybeden” kontenjanı için beklese de beklediği şans ona gelmedi ve 2020 yılının son büyük turnuvası olan Fransa Açık ana tablosuna kalamadı.
Aslan 2020 yılındaki son turnuvasını Ortisei Challenger’da oynadı. Bu turnuvayı kazansaydı ilk 100’e girecekti ve Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda ana tabloda olmaya hak kazanacaktı. Yarı finalde Ilya Ivashka’ya 4-6 4-6’lık setlerle yenilerek 2020 yılını 112. sırada tamamladı.
Salgın sebebiyle Doha’da oynanan Avustralya Açık 2021 elemelerini zorlanmadan geçerek ilk kez büyük bir turnuvada ana tabloya kalmayı başardı.
Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın başlamasından bir hafta önce Melbourne’de ATP Cup düzenlendi. Rusya’nın kadrosunda Aslan Karatsev’de vardı. Rusya iyi bir takıma sahipti ve ilk 10’da iki oyuncuları vardı. Takımı Andrey Rublev ve Daniil Medvedev sırtladığından dolayı, Aslan tekler maçı oynayamamıştı. Yevgeni Donskoy ile oynadığı çiftler maçlarını da kaybetmişlerdi. Turnuvanın sonunda Rusya şampiyon oldu. Dünya dört numarası Daniil Medvedev, basın toplantısında Aslan Karatsev için “O bizim gizli silahımız” ifadesini kullanmıştı.
Bir hafta sonra Avustralya Açık başladı. Aslan ilk iki turdaki rakipleri karşısında zorlanmadı. Üçüncü turda rakibi dünya dokuz numarası Diego Schwartzman’dı. Aslan oyuna üstünlüğünü koyarak maçı üç sette kazandı. Bu maçta 50 kez bitirici vuruş sayısı üretmişti.
Dördüncü turdaki rakibi ise Felix Auger Aliassime’di. Aslan iki set geriye düşse oyun disiplininden kopmadı ve 2-0’dan geri gelerek maçı 3-2 kazandı. Kariyerinde ilk kez beş setlik bir maç oynamış, bu maçı iki set geriden gelerek kazanmıştı. Çeyrek finalde rakibi Grigor Dimitrov’du. Maçtaki ilk iki set çekişmeli geçse de Dimitrov sakatlığından dolayı kortta rahatsız görünüyordu. Dimitrov oyundan düşünce, Aslan maçın kontrolünü eline aldı ve 3-1’lik skorla kazanarak yarı finale yükseldi. Açık dönemden beri bir büyük turnuvada elemelerden yarı finale yükselen ilk isim oldu.
Yarı finalde rakibi Novak Djokovic’ti. Aslan ilk iki sette iyi mücadele etse de Djokovic maçı 3-0 kazandı. Üçüncü turdaki Fritz maçından beri ağrılarıyla mücadele eden Djokovic ise maç sonrasında yapılan kort içi röportajında “Buradaki en rahat maçımı oynadım” diyecekti ve final maçından da mutlulukla ayrılacaktı.
Aslan Karatsev, Avustralya Açık’tan sonra çıktığı ilk turnuvayı Doha’da oynadı. İkinci turda Dominik Thiem’e elense de çiftlerde vatandaşı Andrey Rublev ile birlikte kupayı kazandılar. İkilinin yolu bir hafta sonra Dubai’de kesişecekti. Aslan, yarı finalde Rublev’i 6-2 4-6 6-4’lük setlerle mağlup ederek finale yükseldi. Finalde Lloyd Harris’e karşı baskılı oyununu sürdürerek maçı kazandı. Bu onun ilk ATP turnuvası zaferiydi. Bir haftada iki final oynadı ve ikisini de kazandı. Ocak ayına 114. sırada başlayıp Mart ayında 27. sıraya yükseldi.
Maç sonrasında yapılan kort içi röportajında da şunları söyledi;
“Çok mutluyum, takımıma koçuma teşekkür ediyorum. Uzun bir yolculuk oldu, kariyerimde çok iniş çıkışlar oldu. Sakatlıklarım oldu ama son üç yıldır sağlıklıyım ve rekabet edebiliyorum. Tenise dört yaşında başladım. Pete Sampras’ı, Agassi’yi, Roger’ı izleyerek büyüdüm. Hayalimde bu kupaları kazanmak vardı. İlk 100’e girmek ilk hedefimdi. Bunları yapabildiğim için çok mutluyum, hayalim gerçek oldu.”
Hiçbir şey için geç değil mesajını veriyordu Aslan. Yaşın bir önemi olmadığını, önemli olanın iyi bir takıma sahip olmanın, çalışmanın ve kendine güvenmenin gerekli olduğunu vurguluyordu.
Toprak sezonu gelindiğinde Aslan Karatsev’in neler yapacağı merak konusuydu. Tenisi sert zemine oldukça uygundu ama toprak kortta da turnuva şampiyonlukları vardı. Monte Carlo Ustalar turnuvasında ikinci turda Stefanos Tsitsipas’a elendikten iki hafta sonra Belgrad’ın yolunu tuttu. Turnuvanın favorisi tartışmasız Novak Djokovic’ti. Çünkü dünya bir numarası kendi evinde oynuyordu. Aslan Karatsev kendinden emin oyunuyla yarı finale yükseldi. Yarı finaldeki rakibi Djokovic’ti. Aslan bu maçta hem kendisinin hem de Djokoviç’in sınırlarını zorladı. Zihinsel anlamda oyundan kopmadı ve Djokovic’ten Avustralya Açık’ın rövanşını aldı. Ertesi gün finalde Matteo Berrettini karşısında yıpranmış görünüyordu. Ancak finalde Berrettini’ye kaybetti.
Yaklaşık altı ay önce turda ismi dahi bilinmeyen bir oyuncu kendi tarihini yazıyordu adeta. Yatsuk da röportajında bu değişimi şöyle açıklıyordu:
0 “Ve mesele şu ki yavaş yavaş alıştığı bir şey değildi, her şey bir anda oldu. Daha dün kimse bizi bilmiyordu ve bugün herkes mesajlaşıyor, arıyor, tebrik ediyor, bir şeyler teklif ediyor.”
Aslan Karatsev toprak sezonunun geri kalanında bu üst düzey performansını sürdüremese de kendi oyununda belirli bir standardı yakalamış durumda. Artık önümüzde Olimpiyatlar var. Aslan da Rusya Olimpik Komitesi adına mücadele edecek isimlerden biri. Tokyo 2020’de tenis mücadeleleri, Aslan’ın sevdiği zeminlerden biri olan sert zeminde yapılacak. Kim bilir, belki de Tokyo’dan dönerken yanında madalyasını da getirir.
Siz bu yazıyı okurken Aslan belki de rakibini yenmekle meşguldür. O maçlarını kazanadursun, biz onu her izleyişimizde keyif alacağız. Son bir söz söylemek gerekirse Kükremeye devam et Kortların Aslanı!
Aslan Karatsev Hakkında İlginç Bilgiler
* Türkiye haritasında göstermekte zorlanacağımız bir il olan Batman’da, Aslan Karatsev’in 2015 yılında düzenlenen Batman Challenger turnuvasını partneri Yaraslav Shyla ile birlikte, Michael Venus/Mate Pavic ikilisini mağlup ederek kazandı.
* Aslan Karatsev 2015 yılında Türkiye’nin dört bir yanında turnuva oynadı. Sırasıyla; Batman, Mersin, İstanbul, İzmir ve Ağrı.
* Aslan Karatsev’in Türk tenisçiler karşısında 4-1’lik üstünlüğü bulunuyor. 2015 yılında Mersin Challenger turnuvasında Marsel İlhan 7-6(4) 6-7(6) 6-2’lik setlerle Aslan Karatsev’i yenmişti.