Sn. Mehmet Muharrem Kasapoğlu (Gençlik Ve Spor Bakanı)
2024 Paris Olimpiyat Oyunları ile ilgili iki değerli büyüğümüzün görüşlerini arz etmek istiyorum.
Prof. Dr. Ersin İSTANBULLUOĞLU:
Tecrübe bedava mirastır. Ben yukarıdan balkondan bakarak 2024 Paris için şunları öneriyorum:
Değer zinciri bir tohumun tarladan ürün olarak toplanıp Migros’ta, Carrefour’da satılacak hale gelinceye kadar geliştiği safhaları içerir.
Yetenekli çocuğu safhalardan geçirerek olimpiyat madalyasına ulaştırabilmek spordaki değer zincirini oluşturur.
Bu durumu işin içindeki insan sabitlendiği için ıskalayabilir ama dışarıdan balkondan bakan biri çözüm üretebilir. Bu nedenle mobese kameraları yukarı monte edilir.
Ben ŞURAlara karşıyım. ŞURAlarda birkaç kişi konuşur, diğerleri dinler, yer, içer, otelde yatarlar, eski arkadaşlar birbirlerini görüp anılarını tazelerler, sonuç alınmaz. Alınsaydı daha önceki ŞURAlardan alınmış olurdu.
Zaten gün bakan gelmedi diye, yarısı kaytarır.
Ben alternatif olarak çok etkili bir şey söylemek istiyorum. Her spor dalının uzmanlarının kendi aralarında toplandığı ihtisas komiteleri oluşturulmalı. Oluşturulan raporlar üst makama sunularak uygulamaya konulmalıdır. Zaten gelişmiş ülkeler bu yolu izliyorlar.
İnsan kaynakları, kaliteli sporcu, antrenör, hakem geliştirilmesi için piramidin alt tabanı geniş tutulmalıdır.
Kaliteli pilotun olmazsa dünyanın en kaliteli uçağını alsan ne olur? En kaliteli uçak ve pilot birleştiği an verimli sonuç alınır.
Büyük illerde en yetenekli çocuklar kafe keyfini ve sevgililerini bırakıp da her gün dört saat antrenmana istisnalar hariç gelmezler ama diğer illerde ve kasabalarda gençler sıkıldıklarından spora can simidi olarak sarılırlar. Gelişmiş ülkelerin olimpiyat madalyalı sporcuları hep bu tip yerlerde yetişir ve çıkarlar.
Biz Türkiye olarak Ankara’nın Beypazarı ilçesine, dünya gençlerde şampiyon olan sporcumuz olduğu halde, atletizm sahası yapmayı gereksiz görmekte ısrar eden bir spor anlayışına sahibiz.
Başka bir örnek verirsem, ABD hakkında bir fikrimiz var ama Çin’in antrenör gelişim programı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Çin’in antrenör gelişimi programını detaylıca inceleyip raporlayacak bir komite oluşturulmalı. Çünkü bizim program başarısız. Ben nokta örnekler vererek çözüm sunuyorum. Yoksa başka örnekleri göz ardı ediyor değilim.
Sporda bazı branşlarda genel sorunlar, bazı branşlarda ortak sorunlar, bazılarında ise spesifik sorunlar vardır.
Tüm sorunları strateji, plan, program ve projeyle aşabiliriz. Bu dördü masanın dört bacağı gibidirler.
Her spor dalı için fırsatları, tehlikeleri, kuvvet ve zayıf noktaları tespit etmek gerekir. Örneklersem; bütçe yoksa tehlikedir ama kulüplerin olması ise fırsattır. Fırsatları artırmak lazım. Başarılı olanlar proje adamı olurlar.
İlk kez İsviçre’de 1957’den beri 100 m finali koşan kadın atleti gördük. Bu işler rastlantı ile olmaz.
Başarı örneklerini analiz edecek çapta akil gruplar oluşturulmalıdır.
ABD’de çocuğun yeteneklerinin yazılı olduğu spor nüfus kağıdı var. Bu yöntem bugüne kadar ne kazandırmış bu da detaylıca incelenmeli.
2024 için size kısa bir sörf yaptırdım. Balkan’dan bakarak insan kaynaklarını geliştirmek, gelecek performansa ışık tutacaktır diyorum.
Erdoğan ARIPINAR:
Tokyo bize yukarıya doğru gittiğimizi gösterdi.
Hem madalya sayımızı artırdık, hem de farklı dallarda madalya aldık.
Bakanlığın büyük bir toplantı yapması lazım.
2024 Paris için herkesin proje sunduğu, projelerin kitapçığa dönüştürüldüğü ve alınan kararlarında hayata geçirileceği bir toplantıdan söz ediyorum.
2024 ve sonraki Olimpiyat Oyunları için madalya sıralaması adına seferberlik ilan edilmesi gerekiyor.
Tokyo’da yapılan işler meyve verdi ama 2024 Paris için eksikliklerin saptanıp giderilmesi gerekiyor.
Sorumlu, ciddi, yetenekli, genç antrenörlerimizin dil eksiklikleri giderilerek yurt dışına altı aylık hızlandırılmış antrenörlük eğitim programlarına yollanmaları gerekiyor. Sporcularıyla beraber gidebilirler. Bunun yanı sıra 2024 Paris performansı için bazı dallara yurt dışından antrenör getirilerek bu programın aşılama yoluyla Türkiye’de sürdürülmesi çok önemli!
Tokyo’da farklı dallarda madalya alırken yine farklı dallarda da madalyayı ucundan kaçırdık. Kadın sporcularımız başarılıydı, bu nedenle 2024 için kadın başarısını artırmanın yanı sıra, erkek başarısını da artırmanın yolu Bakanlığın düzenleyeceği bu geniş toplantı da ele alınmalıdır. Kısacası doğru işler yapılırsa gelecek için ışık görüyorum.
Bu iki değerli büyüğümüzün özet görüşlerini saygıyla ilgilerinize arz ederim.
Atletizm Emekli Antrenörü ARTUN TALAY