İşitme engelli erkek voleybol takımı Japonya’dan dünya şampiyonu, kadın takımı ise dünya dördüncüsü olarak yurda her zamanki gibi sessizce döndü.
Avrupa Futbol Şampiyonasının gürültüsü patırtısı arasında, bir grup işitme engelli gencimizin, Japonya’da Dünya Şampiyonluğunu ceplerine koyarak, onları hiç kimsenin karşılamadığı havaalanından sessizce geçerek evlerine gittiğini bilen kaç kişi vardır bilemem.
Bu onların aslında ilk başarısı değil. İşitme engelli voleybol takımımız Japonya’da yapılan turnuvada erkeklerde Dünya Şampiyonluğuna üçüncü kez ulaştı. Daha önce bir dünya, iki de Avrupa Şampiyonluğu bulunan kadın takımımız ise Japonya’da dördüncü oldu.
Her iki takımımızda birkaç gün önce kupaları ve madalyaları ile yurda sessizce döndü. Sessizlikleri işitme engelli oldukları için değildi. Boyunlarında altın madalyaları olmasına rağmen, şatafatlı futbolun gölgesinde kalan bu ülkenin kayıp şampiyonları olarak, bir sonraki dünya şampiyonluğuna kadar evlerine çekilme vakitleri gelmişti.
İşitme engelli erkek takımımızın Japonya’da yapılan turnuvadaki final maçında İtalya’yı yenerek şampiyon olması da ayrıca ilk şampiyonluk değildi. Erkek takımı 2010 yılından bu yana engelliler için düzenlenen özel olimpiyatlar da dahil olmak üzere, 3 olimpiyat, 2 dünya ve 1 Avrupa şampiyonluğu daha bulunuyordu. Kadın takımının da daha önceki yıllarda kazanılmış bir dünya iki Avrupa şampiyonluğu vardı.
İşitme engelli voleybol erkek takımı final maçına kadar hiç yenilmeden geldi. Finalde İtalya ile karşılaştı ve rakibini 25-18, 25-13 ve 25-22 biten set sonuçları ile 3-0 yenerek, üçüncü kez Dünya Şampiyonluğuna ulaştı. Dünya şampiyonluğu unvanını elinde bulunduran İşitme engelli kadınlarımızın oluşturduğu takım ise Ukrayna’ya yenilerek, bu şampiyonada dördüncü olabildi.
İşitme engelli erkek Voleybol takımı Antrenörü Osman Çarkçı ile Kadın takımı antrenörü Gülşen Güneş Yılmaz, başarılarını gün geçtikçe arttırdıklarını belirterek, “engelliler federasyonundan ayrılarak Voleybol federasyonuna bağlanmalarının kendilerine katkı sağladığını söylediler.
Takıma oyuncu bulmak içim, ülkemizdeki 54 işitme engelli okulunda tarama yaptıklarını ve yetenekli gençleri voleybol sporuna yönlendirdiklerini belirten antrenörler, sporcularla olan iletişim problemini ise yıllardır bir arada oldukları için aştıklarını ve artık bakışlarla bile anlaşabildiklerini ifade ettiler.
Takım kaptanı işitme engelli sporcu Mert Karataş ise, istiklal marşını şampiyonluk kürsüsünde işaret dili ile söylemelerinin kendilerini duygulandırdığını belirtti ve “milli formanın hakkını her zaman her yerde en iyi şekildi veriyoruz. Ülkemizi gururlandırıyoruz. Bu gururumuzun daha fazla duyulmasını ve desteklenmesini istiyorum” dedi.
BESİM GÜÇTENKORKMAZ