Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz, Türkiye’nin genç nüfusu nedeniyle dijital oyun kültürünün ülkede hızla yayıldığını söyledi.
İnternet teknolojilerinin ve özellikle mobil platformların gelişmesinin bilgisayar oyunlarını yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Nüket Güz, ”Gelecekte böylesine büyüme potansiyeli olan bir sektörün en önemli ihtiyacı yetişmiş insan gücüdür. Mezunlarımız hem Türkiye, hem de dünyanın farklı yerlerinde çalışma olanağı bulacaklar” dedi.
Eğlence anlayışının değiştiğini ifade eden Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz, yeni neslin gün geçtikçe dijital dünyaya daha çok bağlandığını ifade ederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
”Newzoo şirketinin raporuna göre bugün dünyada yaklaşık 2.2 milyar kişi dijital oyun oynuyor. Geçen yıl 101.1 milyar dolar büyüklüğe sahip olan sektörün, 2020 yılı için öngörülen hedefi 128.5 milyar dolar. Dünyadaki gelişime paralel olarak Türkiye’de de dijital oyun sektörü hızla büyüyor.Geçen yıl 755 milyon dolar olan pazar hacminin 2020 hedefinin 2 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Google, Game Developer Conference’da (GDC) Türkiye’yi bulunduğu bölgenin en hızlı büyüyen üçüncü oyun pazarı olarak ilan ederek yatırımcıların Türkiye’ye ilgi göstermesi gerektiğine işaret ediyor. Önceleri çocukların eğlence anlayışı sokakta arkadaşlarıyla oynamak iken, bugün bu durum sanal dünyada dijital oyunlar aracılığıyla ilişki kurmaya dönüştü. Yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın mobil platformlarda tek başına oyun oynamayı tercih edenlerin oranı da oldukça yüksek. Gaming in Turkey’in 2016 yılı Türkiye Oyun Sektörü raporuna göre; Tü̈rkiye’deki oyuncu sayısı 29.3 milyon. Ayrıca oyuncu sayısının önümüzdeki 4-6 yıl içinde 50-60 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin, küresel pazarın önemli aktörlerinden biri durumunu kazanması ve dünyadan aldığı payı artırması ancak bu alanda üretim yapması ve ürettiğini ihraç etmesi ile gerçekleşebilir. Dijital çağın ve ekonominin gereklerinin farkında olan, yenilikçi çalışmalar geliştirecek alt yapıya sahip dijital oyun ve içerik üretebilecek gençler, bu büyümenin lokomotifi olacaktır. Oyun ihracatına giden yolda, dijital oyun tasarımı alanında eğitim veren üniversiteler ve bu üniversitelerin sayısının artması belirleyici bir rol oynayacaktır.”
Prof. Dr. Güz, Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nü, dijital oyun sektöründe Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak insan gücünün yetiştirilmesi ve böylece ülkemizin dijital ekonomide dünya ile rekabet gücü kazanması hedefiyle kurduklarını açıklayarak, ”Bölüm, 2017-2018 öğretim-eğitim yılında ilk etapta 30 öğrenci ile eğitime başlayacak. Önümüzdeki beş yıl içinde bu rakam 120’ye çıkacak” dedi.