Türkiye’de spora, bir olimpiyattan diğer olimpiyata kadar ,olimpiyatlarda 40 madalya alan ülkeler kadar para harcanıyor. Buna rağmen en fazla 13 madalya alabiliyor.
Sizin de yaptığınız gibi, her gençlik ve spor bakanı federasyon başkanlarını toplayarak onlara olimpiyatlarda kaç madalya beklediklerini sormuşlardır.
Kimi federasyon başkanı gerçekçi yanıtlar verirken kimisi de sayıyı abartmaktadır. Olimpiyat oyunlarında kaç madalya alınabileceğini gösteren, spor içinde kullanılan bir turnusol kağıdı da vardır. Bu turnusol kağıdı da yapılan dünya şampiyonalarıdır. Dünya şampiyonalarında yeterli düzeyde başarı gösteremiyenler yada çok zorlanarak başarı göstrenlerin olimpiyatlada başarı kazanmak daha zor olduğu için başarı kazanması daha da zorlaşır.
Örneğin Amerika son dünya şampiyonasında 12 altın ve 8 gümüş madalya kazandı. Bu da Amerika’nın olimpiyatlarda atletizmde neden başarılı olduğu içinde iyi bir turnusol kağıdı sonucudur.
Önemli bir soru da, ”Hangi özelliklere sahip sporcular olimpiyatlardda madalya alabilir?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı da üstün yeteneği ve yeterli hazırlığı olan sporcuların olimpiyatlarda madalya alabileceğidir.
Bu üstün yetenekli sporcular bir olimpiyat da hazırlık için dünyada diğer sporcuların da uyguladığı bir antrenman yaklaşımı kullanılırlar.
Bunun içinde olimpiyat öncesinde 3,5 yıl boyunca hazırlık antrenmanı yaparlar. Bu arada katıldıkları Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası gibi yarışmalarda ilk 5 içerisindeki sıralamada olabilecek biçimde derece yaparlar. Son 6 ay da özel bir hazırlık ile önemli yarışmalara katılarak kendini deneyen sporcular olimpiyat madalyasına uzanabilirler.
Bu zorlu süreçte sporcularımızın en üst düzeyde verim sergilemeleri için aşamalı olarak başarmak zorunda olduğu yarışmalar ise 10 katlı asansörlü bir binadaki katları sırayla çıkmaya benzer.
Bu yarışma katları;
1.kat Ülke şampiyonaları
2.kat Ülke rekorları
3.kat Balkan oyunları
4.kat Akdeniz Oyunları
5.kat İslam oyunları
6.kat 23 yaş Avrupa şampiyonası
7.kat üniversite oyunları
8.kat Büyükler Avrupa şampiyonası
9.kat Büyükler dünya şampiyonası
10.kat ise olimpiyat oyunlarıdır.
Türkiye’de bazı dallarda sporcuları taşıyan asansörler bu yarışma katları kolayca 8’inci kata kadar taşıyabilmektedir. Dünya ve Olimpiyat katlarına bir kaç dal dışında asansör çıkmamaktadır.
Olimpiyatlarda atletizmin önemine gelirsek, olimpiyat oyunlarında dağıtılan yaklaşık 1000 madalyanın 150 tanesinin atletizmde verildiğini söylemek yeterli olur sanırız. Bunun için de nitelikli antrenörler gözetiminde iyi bir hazırlığa gereksinim bulunmaktadır.
Örneğin son dünya şampiyonasında ünlü çekiç atma antrenörü Bondarchuk’un görev yapmasından dolayı Kanada çekiç atmada kadınlar ve erkeklerde altın madalya aldı.
2004 yılında Eşrek Apak için Bondarchuk’ın adını vererek getirilmesini önermiştim. Bondarchuck gelseydi bugün Eşref’in kaçıncı Dünya ve Olimpiyat şampiyonluğunu konuşacaktık. Bu açıdan Eşref’in Olimpiyat hazırlığı için, Bondarchuck’un ögrencisi Olimpiyat ve Dünya şampiyonu ve şu anda Özbekistan Atletizm Federasyonu Başkanı olan Abdülbaliyev’in yanına gönderilmesini de çok öneririm.
Sayın Bakan;
Ankara’daki atletizm sahasının yıkılması da, sporcularımızın olimpiyatlara hazırlığına çok zarar vermektedir. İklimi ve Ankara’nın merkezinde olmasından dolayı antrenman yapma olanağı da kalmamıştır. Mevcut atletizm sahasının uluslarası standartlarda ve 9 kulvarlı olarak olanaklar içerisinde çok çabuk sürede yapılması konusunda dileğimi de buradan ileteyim.
ARTUN TALAY